Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ σε πλήρη εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ σε πλήρη εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας

Η θεατρική παράσταση «Δον Ζουάν» του Ανρύ Ντε Μοντερλάν  παίχτηκε στο θέατρο Ερωφίλη από τη Θεατρική Ομάδα Καλλιτεχνική Απόδραση   την Τετάρτη  16 Σεπτέμβρη. Μια παράσταση ενός  έργου που συνδύαζε το γέλιο με τη συγκίνηση, στο οποίο ο Δον Ζουάν στο τέλος πια του βίου του αλλά  αμετανόητος εμμένει στην πεποίθησή του να ζει τη ζωή με τον τρόπο που αυτός θέλει και να τεκμηριώνει την κοσμοθεωρία του με ένα τρόπο ολότελα δικό του  καταδεικνύοντας στο τέλος ότι είναι με την  ανθρώπινη φύση που πρέπει να προσεγγίζουμε τα πράγματα και  είναι αυτή  που τελικά  πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν  μας,  περισσότερο απ’ ότι  τις συμβάσεις ή το κατεστημένο.
Ο Απόστολος Κουγιτάκης έπαιξε το ρόλο του πρωταγωνιστή με σιγουριά και σθένος σε μια ερμηνεία μεστή που απέπνεε σιγουριά  και η υπόλοιπη ομάδα έβαλε τα δυνατά της  για να κινηθεί υποστηρικτικά σε ένα έργο που σίγουρα ήταν δομημένο πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα. Ένα έργο πολύ γνωστό δοσμένο από μια διαφορετική οπτική γωνία.  Ήταν ξεκάθαρη η προσπάθεια να φανεί η καλοσύνη, η γενναιοδωρία και η ειλικρινής  αγάπη του κεντρικού ήρωα  προς τις γυναίκες που έχει κατακτήσει. Και με αυτή την έννοια ήταν ένα πορτραίτο του Δον Ζουάν ξεκάθαρα επαναστατικό και ανθρώπινο.
Ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής και ποιότητας ήταν τα σκηνικά της παράστασης τα οποία είχαν την επιμέλεια της Μαρίας Τσουκνάκη.
Την  Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο θέατρο  Ερωφίλη θα παρουσιαστεί η Πανώρια του Γεωργίου Χορτάτζη από τη Θεατρική Ομάδα Αντίβαρο σε σκηνοθεσία του Μανόλη Σειραγάκη.
Αν και χαρακτηρίζεται ποιμενικό δράμα είναι στην ουσία της μια γλυκιά κωμωδία με θέμα -τι άλλο- τον Έρωτα. Γραμμένη στα τέλη του 16ου αιώνα,  είναι το πιο οικείο στους Ρεθυμνιώτες κλασσικό έργο. Εκτυλίσσεται στον  Ψηλορείτη ενώ δε λείπουν οι αναφορές στα κοντινά βουνά Κέντρος και  Κουλούκωνας. Γραμμένη στο γνωστό δεκαπεντασύλλαβο που κυριαρχεί στα έργα του Κρητικού Θεάτρου, η Πανώρια είναι ένα τραμπάλισμα ανάμεσα σε  μνήμες απροσδιόριστες από ένα μακρινό και την ίδια ώρα πολύ κοντινό παρελθόν (τα καλοκαίρια μας στο χωριό) κι από την άλλη ένα ανάλαφρο σχόλιο για το παιχνίδι που με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, παραμένει το δημοφιλέστερο στις ηλικίες από 5 έως 95 ετών.
Επίσης σήμερα 18/9, νωρίτερα,  στις 7 το απόγευμα,  το  ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ  «Τρίο Μπαστάρντι» θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο « Καυγάδες στο Κοστέλο». Το δρώμενο λαμβάνει χώρα στην  Πλατεία της  Σοχώρας,   στην Πλατεία Μικρής Παναγίας  και στην Κρήνη Ριμόντι και θα επαναληφθεί και αύριο την ίδια ώρα.
Επίσης συνεχίζεται η  Έκθεση Βυζαντινής Αγιογραφίας από 6 έως 21 Σεπτεμβρίου με πολύ ιδιαίτερα έργα νέων αγιογράφων που αξίζει να  επισκεφτούμε στο Σπίτι Πολιτισμού. Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

                                   Από την Οργανωτική Επιτροπή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ