Συναυλία του συνόλου παλαιάς μουσικής LATINITAS NOSTRA

Συναυλία του συνόλου παλαιάς μουσικής LATINITAS NOSTRA

Συναυλία του συνόλου παλαιάς μουσικής LATINITAS NOSTRA
Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου 11/9/15 Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα.
Ανατολή και Δύση! Φωνή και σιωπή! Τα Αναγνώσματα του Σκότους (γαλλ. Leçons de Ténèbres) βασίζονται στους Θρήνους του Προφήτη Ιερεμία και στην Παλαιά Διαθήκη. Έκφραση ή αναδίπλωση στον πόνο; Εκφορά ή όχι του λυγμού; Αυτά και άλλα τέθηκαν σαν σε μουσική περιδίνηση σε μια εμπειρία που σίγουρα δε είχαν ξαναζήσει όσοι αποφάσισαν να ανηφορίσουν στη Φορτέτζα Παρασκευή βράδυ για να ακούσουν τους Latinitas Nostra, το σύνολο παλαιάς μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μάρκελου Χρυσικόπουλου. Ήταν από τις στιγμές που κανείς αντιλαμβάνεται ότι Ανατολή και Δύση είναι μόνο δύο όψεις απατηλές όταν ο άνθρωπος θέλει να αντικρίσει το θείο μα και το ανθρώπινο ξεχνώντας γεωγραφικούς προσδιορισμούς και άκαιρους διαχωρισμούς. Μια μουσική αφήγηση που πραγματεύτηκε τα Θεία Πάθη μα ίσως πιο πολύ τα ανθρώπινα που τελειωμό δεν έχουν μα που είναι και αυτά που "τελειώνουν" και σμιλεύουν την αληθινή φύση του ανθρώπου.
Ήταν ένα έργο σπονδυλωτό μέσα στο οποίο η παλαιά μουσική έρχονταν σε αντιπαράθεση με τα ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Απίστευτες ερμηνείες από δύο καλλιτέχνιδες που φάνηκε να συμπληρώνουν η μία τις αναπνοές της άλλης. Γιατί από την Chapelle Royale μέχρι τον τεκέ σε ένα καταγώγιο του Πειραιά δεν είναι παρά "ενός αναστεναγμού" δρόμος.
Στην ίδια συναυλία ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση το έργο "Οι Αντηχήσεις Ι : κρήνη Rimondi" του Γιώργου Κυριακάκη, ανάθεση από το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.
Μοναδική μουσική με μαστοριά γραμμένη από τον Γιώργο Κυριακάκη.
Ήταν η ηχητική περιγραφή μια φανταστικής συνάντησης του “δικού μας” Στέλιου Φουσταλιέρη με το βενετσιάνο συνθέτη Antonio Vivaldi. Μια εκτός χρόνου συνάντηση, στο στενό πίσω από τα βρυσάκια. Ο Ρεθύμνιος συνθέτης που ζει και δημιουργεί μακριά από τη γενέθλια πόλη και δέχτηκε την ανάθεση έργου από το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ απ' ότι φαίνεται σήκωσε επάξια το βάρος αυτού του δύσκολου και απαιτητικού για ένα θεσμό όπως το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ έργου.

Είχε προηγηθεί η συναυλία του στον κήπο του Παλαιοντολογικού Μουσείου. Το κουαρτέτο σαξοφώνων ATHENAEUM σε αγαστή σύμπραξη με ήχους από την πρώτη παρουσίαση ενός έργου με το όνομα "Γαλάζια Άνθη" να υποδηλώνει τον παραλογισμό της ιστορίας, μια παρωδία πάνω σε ένα πολύ ιδιαίτερο κείμενο του Γάλλου συγγραφέα Raymond Queneau. Μια υπενθύμιση ίσως ότι με τον ίδιο τρόπο που η μουσική αλλάζει ηχοχρώματα ένταση και διαθέσεις έτσι και η ιστορία αέναα μεταμορφώνεται και διαμορφώνεται από μεταβλητές που δε μπορεί κανείς να προσδιορίσει.
Το Athenaeum Saxophone Quartet αποτελείται από τους :
Αραμπατζόγλου Στέλλα σοπράνο, Καρδάμη Άννα-Μαρία άλτο, Καλούμενου Λένα τενόρο, Τσακμακλή Μαριέττα βαρύτονο, Λιουδάκι Κατερίνα αφήγηση.

Την επόμενη μέρα 11/9/15 παρουσιάστηκαν από τους Latinita Nostra και τη Romina Basso στο ωδείο Ιταλικοί θρήνοι του 17ου αιώνα.
Τέλος την Κυριακή 12/9/15 οι Χαίνηδες σε συνεργασία με την ομάδα: ‘Και όμως κινείται’ αλλά και με την σύμπραξη του Ψαραντώνη έδωσαν τη δική τους εκδοχή του Ερωτόκριτου σε μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ. Ήταν ο δυναμισμός, η σύγχρονη ματιά σε ένα έργο παλιό, μα τόσο μοντέρνο, οι μουσικές και όχι μόνο ακροβασίες, αλλά και ο χορός που έδωσαν στην παράσταση ένα ύφος πρωτότυπο αλλά και ικανό να ταιριάσει με το γνώριμο μουσικό μοτίβο του Ερωτόκριτου που τόσο δένει με τα παραδοσιακά Κρητικά ακούσματα.

Όσο για την ημέρα έναρξης του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ αυτή ήταν μια πραγματική έκπληξη ένας αγώνας αντοχής μα και μια συστράτευση χωρίς προηγούμενο όλων των ανθρώπων της πόλης. Φορείς πολιτισμού, μουσικοί, χορευτές, σχολεία, μουσικά σύνολα, χορωδίες μα και απλοί πολίτες, όλοι μαζί έδωσαν ένα αποφασιστικό παρών παρουσιάζοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο κάποιους στίχους από τον Ερωτόκριτο κρατώντας με τη σειρά του το κομμάτι από το νήμα της αφήγησης που του αναλογούσε. Ήταν τέτοια η δυναμική της ημέρας που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς. Γι’ αυτήν θα γίνει ιδιαίτερη μνεία σε ένα από τα επόμενα δελτία τύπου.
Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι και τις 19/9 με θέατρο, μουσική αλλά και παραστάσεις για παιδιά τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους οικισμούς του δήμου μας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι οι συναυλίες καλύπτονται από το τμήμα των Εθελοντών Σαμαρειτών του Τμήματος Ερυθρού Σταυρού και έχουν προετοιμαστεί από την Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., τις Υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης και τους εθελοντές ταξιθέτες.

Από την Οργανωτική Επιτροπή του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ