Εκδηλώσεις Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2012

Εκδηλώσεις Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2012

Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
e-mail: politismos@rethymno.gr

27.8.2012

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Το  αγαπημένο της πόλης του Ρεθύμνου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ επέστρεψε και είναι πάλι εδώ στο Ρέθυμνο  μετά από ένα χρόνο απουσίας.
Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο 25/8  και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 υπόσχονται πολλά…

Οι πρώτες δύο βραδιές πρόσφεραν στο ρεθεμνιώτικο κοινό εξαιρετικές  και ανεπανάληπτες μουσικές εκδηλώσεις  και εικαστικές εκθέσεις. Η μαγεία  των ζωντανών εκδηλώσεων υψηλής καλλιτεχνικής αξίας συνεχίζεται κάθε βράδυ…

ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ 3

Στις 20.οο το βράδυ του Σαββάτου 25/8 εγκαινιάστηκε η έκθεση Τέχνης Πετάγματα 3 της Χρυσούλας Σκεπετζή,  η οποία συγκέντρωσε καταξιωμένους εικαστικούς,  που χρησιμοποίησαν ανακυκλωμένα υλικά ή υλικά φιλικά προς το περιβάλλον προκειμένου να κοσμήσουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας με τρόπο αέρινο, αφού η πλειοψηφία των έργων ίπταται στο χώρο ανάμεσα στους φοίνικες.
Τα έργα θα παραμείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και μέχρι τις 9 του Σεπτέμβρη.
  Εκπρόσωποι του Δήμου, της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. και των υπόλοιπων φορέων της πόλης, καλλιτέχνες και εκατοντάδες θεατές  έδωσαν το παρόν,  όπως επίσης  και οι εθελοντές ντυμένοι με αναγεννησιακά κοστούμια, συνόδευσαν εν συνεχεία τον κόσμο που παρακολούθησε τα εικαστικά δρώμενα μέχρι το Σπίτι Πολιτισμού,  όπου δόθηκε το πρώτο κονσέρτο με τον τίτλο «Το Ρόδο των Ρόδων» από το φωνητικό και οργανικό σύνολο  Sinfonia .
Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ κυρία Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης ανέφερε: «Καταξιωμένοι εικαστικοί άφησαν την έμπνευσή τους να πετάξει και μας καταθέτουν τα έργα της έμπνευσής τους για να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε μέρα και νύχτα. Το φετινό είναι ένα πέταγμα στο Ρέθυμνο και από εδώ παντού με μηνύματα αναγέννησης στην ελεύθερη εννοιολογική της διάσταση». Μιλώντας για το Φεστιβάλ στο σύνολό του η κα. Μπιρλιράκη ζήτησε από τους Ρεθυμνιώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το θεσμό, ο οποίος διοργανώνεται παρά τις οικονομικές αντιξοότητες.
Στην ίδια εκδήλωση η εικαστικός και επιμελήτρια της υπαίθριας έκθεσης κα. Χρυσούλα Σκεπετζή και όλοι οι εικαστικοί που εκθέτουν ξενάγησαν τους επισκέπτες στο νόημα των εκτιθέμενων έργων. Στο χαιρετισμό της η κα. Σκεπετζή μίλησε για την υπαίθρια αναγεννησιακού και οικολογικού περιεχομένου εικαστική παρέμβαση έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, μικτών τεχνικών με ανακυκλωμένα  υλικά, ευχαριστώντας το Δήμαρχο κ. Γιώργη Μαρινάκη, την πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ κα. Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη, το προσωπικό της ΚΕΔΗΡ και όλους τους αναγνωρισμένους εικαστικούς που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη έκθεση.


ΒΡΑΔΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΜΑΤΩΝ στο Σπίτι Πολιτισμού
Δε θα υπήρχε καλύτερος τρόπος για την έναρξη των μουσικών παραστάσεων του Φεστιβάλ, από τη φωνητική και οργανική μουσική του Μεσαίωνα, το Σάββατο 25 Αυγούστου, την οποία διαδέχτηκε η φωνητική και οργανική μουσική  του 17ου και 18ου αιώνα την Κυριακή 26 Αυγούστου .
Η παράσταση Ρόδο των Ρόδων: οι δρόμοι της Παναγίας, περιλάμβανε μεσαιωνικά λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία από τις συλλογές
«Cantigas de Santa Maria”(Ισπανική χειρόγραφη συλλογή του 13ου αιώνα με λατρευτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Παρθένο) και «Llibre Vermell»(χειρόγραφο βιβλίο με θρησκευτικά κείμενα και 10 τραγούδια του 1399) καθώς και χορούς του 13ου και 14ου αιώνα, από το σύνολο Sinfonia.
Έπαιξαν οι μουσικοί  Φανή Γκάρτζου, σοπράνο, φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη,  Έφη Μηνακούλη, μέτζο σοπράνο, λαούτο, σάζι, κρουστά, Σταύρος Μπερής, τενόρος, ούτι, σάζι, κρουστά, Γιάννης Παπαγιάννης, φλάουτο με ράμφος, κρομμόρνη, πόμερ, Άγγελος Ρεπαπής, λύρα
Την Κυριακή 26 Αυγούστου την παράσταση έκλεψαν οι “Μπαρόκ Εσπερινοί”, ένα πρόγραμμα με φωνητική και οργανική μουσική του 17ου και 18ου αιώνα από τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκι- και τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη που πραγματικά έδωσαν πνοή με τις διαφορετικές αποχρώσεις της  ερμηνεία τους στα έργα.
To πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης δείγματα της μουσικής δημιουργίας και εξέλιξης μέσα από συνθέσεις σημαντικών συνθετών του πρώιμου και ύστερου Μπαρόκ στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο Σπιτι Πολιτισμού. Τα όργανα εποχής έδωσαν στο χώρο μια πραγματικά μυστηριακή όψη άλλης εποχής. Και αυτή η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τους λάτρεις του είδους με ενθουσιασμό.

Έκθεση αγιογραφίας αφιερωμένη στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σπίτι Πολιτισμού

Από τις 25 Αυγούστου λειτουργεί επίσης και η έκθεση αγιογραφίας των αγιογράφων της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμουν η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης.
Οι ώρες επίσκεψης είναι 10.00-14.00 και 18.00-21.00 καθημερινά και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 12.30.

Εικαστική έκθεση του Άκη Ράπτη στο Θόλο του Ιμπραήμ Χαν

« Το φως στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου» τιτλοφορείται η έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη Άκη Ράπτη που φιλοξενείται από τις 26 Αυγούστου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου στο θόλο Ιμπραήμ Χαν στο χώρο της Φορτέτζας.
Οι χρωματικές γεωμετρικές αντιπαραθέσεις οδηγούν τον καλλιτέχνη στην απεικόνιση ρυθμικών εναλλαγών του φωτός- συγκεκριμένα του λευκού φωτός, που προέρχεται από τον ήλιο. Αποτέλεσμα είναι η κατάδειξη της ποιητικής λειτουργίας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, τόσο με την υλική όσο και με την πνευματική του υπόσταση.
Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος. Γιώργης Μαρινάκης, παραβρέθηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κα Μαρία Μαραγκού και τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Patrick Rudant σε αναγεννησιακή αμφίεση,    «καθήλωσε»  τους επισκέπτες με τους ήχους φλάουτων  διαφόρων εποχών και  φωτισε με το δικό του χρώμα την εκδήλωση.
Ώρες επίσκεψης: καθημερινά 10.00π.μ.- 19.00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

‘Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τις Μαγικές Σβούρες την Δευτέρα 27 Αυγούστου στο θέατρο Ερωφίλη( Φορτέτζα)

Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» είναι  από τις  πιο μαγευτικές φετινές  παράστασεις για  παιδιά που κρύβει το μυστικό ενός ονείρου αλλιώτικου από τ’ άλλα. Η παράσταση ειδικά φτιαγμένη για τους μικρούς θεατές  με σύγχρονη, αθώα και δροσερή ματιά μαγεύει  το λιλιπούτειο κοινό   και τους γνωρίζει ένα  σπουδαίο συγγραφέα μέσα από την ελαφρότητα ενός ψιθύρου. Το εντυπωσιακό στοιχείο της παράστασης είναι πως παρουσιάζεται σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Το παιχνίδι της αγάπης,της επιθυμίας και της νεανικής τρέλας. Ο Πουκ, το λατρεμένο ξωτικό των παιδιών, κινεί τα πιόνια-ρόλους σ’ αυτό το παιχνίδι, και όλοι , άνθρωποι και ξωτικά, περιπλέκονται σε μια από τις πιο αστείες ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ.

Οι ποιοτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται κάθε βράδυ και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Μοναδικό το αγκάλιασμα από τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ συνεχίζεται με εξαιρετικές μουσικές και όχι μόνο εκδηλώσεις:

Τρίτη 28 Αυγούστου: Ο Έρωτας στην Κρήτη είναι μελαγχολικός, μα η Αρετούσα  θέλει να χορέψει: Μουσική- θεατρική παράσταση σε μια μοναδική λυρική συνάντηση με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και την Μαρία Τζομπανάκη.
“Μαρία Τζομπανάκη - Λουδοβίκος των Ανωγείων” (Θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα) 21:30

Τετάρτη 29 Αυγούστου:  Ερωτόκριτος “ΟΜΜΑ Στούντιο”-Μια παράσταση σε ένα σύγχρονο τρόπο ανεβάσματος του γνωστού έργου. 21:30 (Θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα)

Πέμπτη 30 Αυγούστου: Erofili Synopsis (Μια παράσταση βασισμένη στο
21:30 έργο του Γ. Χορτάτση) “Εταιρεία Θεάτρου Χώρος” (Θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα)

Παρασκευή 31 Αυγούστου: Follie e alter storie (Ιταλική μουσική Μπαρόκ) από το Σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio.  Σπίτι Πολιτισμού 21:30.

01 Σεπτεμβρίου Πιέτερ Μπρυγκέλ «Παιχνίδια Παιδιών»
20:30 Κέντρο Ξένων Γλωσσών “ΣΧΕΔΙΑ” (Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου)΄
Μουσική: Σύνολο Φραγκίσκος Λεονταρίτης

02 Σεπτεμβρίου Κινηματογραφική Προβολή: Οθέλος
21:30 “Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου” (Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου)

03 Σεπτεμβρίου Mi palpita il cor - Ο Handel και η Ιταλία
21:30 “Σύνολο μπαρόκ μουσικής Le Masque”
(Σπίτι Πολιτισμού)

04 Σεπτεμβρίου Rythmomachia: Το Αναγεννησιακό σκάκι του
20:30 Ρεθύμνου “Πειραματικό Λυκείο Ρεθύμνου” (Σπίτι Πολιτισμού)

 

05 Σεπτεμβρίου Σύνολο των σολίστ της Καμεράτα - Κοντσέρτα και
άριες μπαρόκ μουσικής, “Καμεράτα, ορχήστρας  των Φίλων της μουσικής” (Σπίτι Πολιτισμού) 22:00