ΔΤ Έναρξη 26ου Αναγ. Φεστιβάλ

ΔΤ Έναρξη 26ου Αναγ. Φεστιβάλ

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ αποτελεί  πλέον γεγονός. Η έναρξή του σημειώθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου  με τα εγκαίνια της  Β’ Έκθεσης  Αγιογραφίας, την επιμέλεια και τη διοργάνωση  της οποίας ανέλαβε για δεύτερη χρονιά  η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με την ευγενική συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης. Η έκθεση αυτή έχει σκοπό να λειτουργήσει σαν πεδίο έκφρασης και επικοινωνίας για τους αγιογράφους, οι οποίοι κατάγονται από την Μητρόπολή ή εργάζονται μέσα στα γεωγραφικά Της όρια. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και ενθουσιώσης.
Με την παρουσία τους, τα εγκαίνια τίμησαν : ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. κ Ευγένιος συνοδευόμενος από πλήθος ιερέων, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου  Μανώλης Πετράκης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Ξυπολυτάς, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσία της προσκεκλημένης του γραφείου πολιτισμού-τουρισμού κ. Maria Teresa De Gregorio, υπεύθυνη πολιτισμού της περιφέρειας της Βενετίας, η οποία συνοδευόμενη από την αποστολή 14 Ιταλών που θα ενισχύσουν με δρώμενα τις εκδηλώσεις του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2013, επισφράγισε τη συνεργασία μεταξύ Βενετίας και Ρεθύμνου.  Χαιρετισμοί απηύθυναν ο σεβασμιότατος, ο δήμαρχος Ρεθύμνης και ο εκπρόσωπος των αγιογράφων καλλιτεχνών κ. Γιώργος Χρηστίδης.
Μετά την ξενάγηση στου χώρους της έκθεσης από τους καλλιτέχνες, όλοι παρακολούθησαν την  πρώτη συναυλία που παρέθεσε  το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς». Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην κοσμική βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική κληρονομιά. Οι ακροατές απήλαυσαν έργα Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης, Ακριτικά τραγούδια και παραλογές, καθώς και τραγούδια που σώζονται σε μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα. Με επιτυχία  συνεχίστηκε  και το πρόγραμμα την  Κυριακή 18 Αυγούστου  με το σύνολο Constantinople. Η μουσική περιπλάνηση της βραδιάς είχε άξονα τη μουσική δύο μεγάλων συνθετών της μπαρόκ εποχής, του Γάλλου Marin Marais (1656-1728) και του Μολδαβού Demetrius Cantemir (1673-1723),  καθώς και ενός αγνώστου συνθέτη μουσικής του 16ου και του 17ου αιώνα. Οι διαφορετικές αλλά όμοια αρμονικές παραδόσεις των λαών αυτών συναντήθηκαν μέσα από τις εξαιρετικές μεταγραφές, ερμηνείες και αυτοσχεδιασμούς του συνόλου Constantinople .
Την Τρίτη 20 Αυγούστου σας περιμένουμε στον ατμοσφαιρικό θόλο της Φορτέτζα για να απολαύσουμε τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και την τσεμπαλίστα Τζούλη Βεντούρα.
   Αrie Amorose
Τρίτη 20 Αυγούστου 21:30 Θόλος Ιμπραήμ Χαν
Το Αrie Amorose είναι μία Ανθολογία από την εποχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και τους συνθέτες που υπηρέτησαν την Ευρωπαϊκή Μουσική, οδηγώντας μας στην Προκλασική και Κλασική Μουσική. Από την Αγγλία και τον Purcell έως την Κύπρο και το Ασερόμπασμαν, από την Ιταλία και τον Vivaldi έως την Γερμανία και τον Handel, κοινός παρονομαστής είναι ο έρωτας και ο γλυκός πόνος που προκαλεί.
Για πρώτη φορά η παγκοσμίου φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου συναντά την Τσεμπαλίστα Τζούλη Βεντούρα στο μαγικό Ρέθυμνο...
Σας περιμένουμε στην καρδιά του κάστρου, στο Ρέθυμνο, για να κατακτήσουμε και τη δική σας καρδιά!