Έναρξη 26ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2013

Έναρξη 26ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ 2013

Το Φεστιβάλ φέτος θα είναι λιτό και μικρότερης διάρκειας, σύμφωνα με τα προστάγματα των καιρών, αλλά πάντα πιστό στο όραμά του να υποστηρίξει τον πολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών, καθώς και μεταξύ της Επιστήμης και της Τέχνης. Διάλογος, που μέχρι τώρα χαρακτηρίστηκε από ανταλλαγή πολιτιστικών
στοιχείων όχι μόνο με ειρηνικό τρόπο, αλλά και μέσα από έριδες, διαμάχες και πολέμους. Η φετινή διοργάνωση επιθυμεί να μας προσφέρει το άρωμα από τις ομοιότητες στην ανθρώπινη έκφραση πέρα από τοπικές, εθνικές ή χρονικές διαφοροποιήσεις. Να λειτουργήσει ως νησίδα ομορφιάς, ποιότητας και επικοινωνίας. Οι πολιτισμικοί θεσμοί πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ως ισχυροί μαγνήτες και δίαυλοι που ενεργοποιούν τη μαγεία της επικοινωνίας και της δημιουργίας. Οι άνθρωποι, πάντα είχαν την ανάγκη να επικοινωνούν μέσω της Τέχνης, τούς πιο βαθύς  τους στοχασμούς και συναισθήματα για την ομορφιά, το πάθος, την αγάπη, τη χαρά και τον πόνο. Σημείο αναφοράς της φετινής
διοργάνωσης είναι η «παλιά μουσική», η λεπτή σχέση της με τη μουσική της ανατολής, αλλά και η γοητεία που ασκεί στη μουσική σήμερα. Η διάχυση αυτών των μοναδικών μουσικών κόσμων με τις λεπτές ευαίσθητες ομοιότητες είναι ένα μοναδικό ταξίδι που υπερβαίνει κάθε τοπικό ή χρονικό όριο. Ένα μαγικό πέταγμα πέρα από το χώρο και το χρόνο και από τη Τέχνη στην Επιστήμη με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο και τη θεμελιώδη του ανάγκη για την Τέχνη και την επικοινωνία, που αναδεικνύει τις ομοιότητες στην ανθρώπινη έκφραση υπερβαίνοντας τις όποιες διαφορές.
Ας απολαύσουμε την ομορφιά αυτής της περιπλάνησης! Ευχαριστούμε βαθιά όλους τους συμμετέχοντες στο θεσμό αυτό, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα ολόκληρης της πόλης του Ρεθύμνου, καθώς και στους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι τον περιβάλλουν με αγάπη, τον ζωντανεύουν και τον θρέφουν. Ο σχεδιασμός έγινε με άξονα την επιθυμία να προσελκύσουμε τα παιδιά με τις οικογένειές τους να συμμετάσχουν στη «δική τους διοργάνωση», σε ένα ποιοτικό αλλά και προσιτό φεστιβάλ όπου μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν με ευχαρίστηση, θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, αλλά και θα πρωταγωνιστήσουν!
Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στις 20:30 με τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας, την επιμέλεια της οποίας αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με την ευγενική συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης, στην αίθουσα Πυροβολικού. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τη 1 Σεπτεμβρίου όπου θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Στις 21:30 μμ. στο θέατρο Ερωφίλη, μια μοναδική συναυλία από το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» ανιχνεύει τις πηγές της βυζαντινής μουσικής κληρονομιάς μέσα από έργα Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης, Ακριτικά τραγούδια και παραλλαγές ,καθώς και τραγούδια που σώζονται σε μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα.
Το «Εν Χορδαίς» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον καταξιωμένα μουσικά σχήματα στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Με ευρύ ρεπερτόριο που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και φρέσκια παιγνιώδη παρουσία επί σκηνής περιοδεύει με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το 2008 βραβεύτηκε με το Radio France Prize for World Music, ενώ το 2006 ήταν η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο Sharjah της UNESCO.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο θόλο Ιμπραήμ Χαν στο φρούριο Φορτέτζα.

Σας περιμένουμε στην καρδιά του κάστρου, στο Ρέθυμνο, για να κατακτήσουμε και τη δική σας καρδιά!